Cercar en aquest blog

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Thomas Robert Malthus


Thomas Robert Malthus:

1.    Frase

“La población, sin restricción, se incrementa en proporción geométrica. La subsistencia solo se incrementa en proporción aritmética”.

2.    Biografia

Thomas Robert Malthus va nèixer el 14 de febrero de 1766, el principal estudi que va fer va ser “El ensayo sobre el principio de la población” del 1798, en el qual afirmaba que la población tendeix a crèixer en progressió geomètrica, mentres que els aliments només augmenten en progessió aritmètica, pel que arribarà un dia en el que la població serà major que els mitjans de subsistència, de no emprar mitjans preventius i represius. Malthus va ser educat segons els principis pedagògics de Jean-Jacques Rousseau, amic íntim del seu pare. Va completar els seus estudis en el “Jesús College de Cambridge”. Després de graduarse en filosofia i teologia, va ser ordenat pastor anglicà i va estar durant un temps al front de la parroquia d’Albury. Al 1793 va ser designat membre de l’equip de direcció del “Jesús College”, fins l’any 1804 que va renunciar-hi ja que va contraure el sacrament del matrimoni. Durant aquestes dates, la “Compañía de las Índias Orientales” va fundar Haileybury, una nova institució universitària destinada a formar als funcionaris que després servirien a Anglaterra en destins d’ultramar, i allà Malthus va exercir com a professor d’economia desde 1805 fins el dia en el que va morir.

3.    Llibres

·         “Primer ensayo sobre población”: aquest llibre el va escriure l’any 1798, quan tenia 32 anys, el va presentar com una obra anònima. Tracta sobre les seves apreciacions respecte la capacitat dels éssers humans per a produir aliments, l’accelerat creixement de la població i els seus plantejaments que distingeixen els problemes de la superpoblació.

·         “Principios sobre la economia política”: Malthus, en aquest llibre ens fa una reflexió sobre el seu pensament amb un doble objectiu. Per un costat, ens ensenya la reducció de que ha sigut objecte, el seu pensament al ser classificat d’acord amb els criteris actuals de divisió acadèmica del treball i en especial, al vilcular-lo al camp de la demografia. Per l’altre costat, incideix en les seves connexions metodològiques existents amb Karl Marx.

4.    Principals aportacions a l’economia

Una de les principals idees que defensa es que una demanda efetiva insuficient pot provocar una disminució permanent de la producció, donant lloc a un excés d’oferta, incumplint-se el principi de la llei dels mercats.

També va ser el principal contradictor de la llei Say, en la qual Ricardo va fonamentar tota la seva teoria, sobre l’acumulació de capital i la tasa de beneficis. El seu major assoliment va ser deliniar el paper de la demanda en el funcionament global de l’economia i no només en situacións particul·lars.

5.    Anècdota

En aquella època els maltusians van ser criticats per les seves idees, per això aquest personatge és considerat com un dels defensors dels mètodes anticonceptius, que són casi tan antics com la humanitat i amb tant vigor als nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada