Cercar en aquest blog

dissabte, 19 d’octubre del 2013

ADAM SMITH

"No es per la benevolència del carnicer del cerveser i del forner per la que comptem amb el nostre sopar, sinó pel seu propi interès.

BIOGRAFÍA

Adam Smith és encara avui i dia una gran influència per als defensors del mercat lliure, segurament degut a la seva gran obra Investigació sobre la Naturalesa i Causa de la Riquesa de les Nacions es pot dir actualment que Adam Smith és par a molts considerat la figura més important de la història del pensament econòmic. No obstant seria inclús simplificar la seva obra si la simplifiquéssim a una obra purament econòmica, ja que aquesta esta formada d'un pensament que avarca moltes altres branques de coneixement com ara  ètica , filosofia política , jurisprudència , lingüística , i psicologia entre d'altres.

Adam Smith va néixer en 1723 a la localitat de Kirkcldy, Escòcia, fill de Margaret Douglas i Adam Smith oficial de duanes ja mort, la seva infància va ser força tranqil·la i més aviat desconeguda fins a l'edat de 14 anys (1737)  quan un cop acabat el seu curs a l'escola local, va ingressar en la Universitat de Glasgow. Durant els tres anys que Smith va cursar a l'Universitat el fet més destacat va ser la gran influència que va rebre del seu professor de filosofia moral Francis Hutcheson, un cop es va haver graduat el 1740 Adam Smith va rebre una beca per a Oxford on hi va restar sis anys. En aquells moments l'ambient intel·lectual era més aviat limitat de manera que Smith va abocar-se durant aquests sis anys a la lectura de filosofia i literatura.

Un cop va haver acabat els estudis va tornar amb la seva mare el 1746, on va dedicar-se a buscar feina, desprès d'un viatge a Edimburg on va realitzar nombroses conferències (1748), el 1751 va retornar a la Universitat de Glasgow per ocupar la càtedra de lògica i desprès la de filosofia moral, un període de la seva vida força útil en el que hi va destinar dotze anys.
  
En 1759 va publicar el seu primer llibre , La Teoria dels Sentiments Morals , que incorporava la segona porció del seu curs , i que gairebé immediatament va establir la seva reputació acadèmica i literària.

En 1763 Charles Townshend va proposar a Smith la seva tutoria cap al seu fillastre el Duc de Buccleuch , va embarcar-se en viatges per Europa durant 3 anys on va conèixer enciclopedistes i economistes del moment. La mort del germà del Duc va precipitar la fi d'aquesta etapa de la seva vida i el seu retorn a "casa".

Els següents anys  de Smith varen estar dedicats a l'elaboració de la seva obra mestra, La Riquesa de les Nacions que va publicar-se el 1776 i va tenir un gran èxit, que encara deixa rastre avui en dia.

A partir de llavors Adam Smith va ser nomenat Comissionat de Duanes d'Escòcia i va rebre múltiples honors fins al 17 de Juliol de 1790 quan va tenir a lloc la seva mort.

LLIBRES FAMOSOS

-The theory of moral sentiments(1759)
-The worth of nations (1776)

PRINCIPALS APORTACIONS

Adam Smith va ser el primer en formular per primera vegada la teoria econòmica del liberalisme. En la qual es defensa la mínima interferència de l'Estat en l'economia. D'aquesta manera la llibertat econòmica hauria de dur a la societat cap a una prosperitat indefinida regida pel concepte d'una "mà invisible" que crea aquest ordre espontani i que condueix al individus de la societat a comportar-se egoistament fet que indirectament beneficia al conjunt de la societat ja que els productors al voler obtenir el màxim de beneficis possibles hauran d'adequar-se als requeriments de la societat, produint allò que vol la societat, com ho vol la societat i en les quantitats que ho demana la societat. Tanmateix, aquest delicat sistema deixaria de funcionar en els cas de que es restringís la lliure competència. 

ANÈCDOTA

Als 4 anys Adam Smith va ser raptat per una banda de gitanos i va ser rescatat pel seu oncle. Davant d'aquest fet la seva biògraf va apuntar "em temo que no hagués sigut massa bon gitano".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada