Cercar en aquest blog

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Friedrich August von Hayek

Friedrich August von Hayek
“Els mercats funcionen, els governs no”.

Biografia

Friedrich  von Hayek va néixer a Viena, en una família acomodada i educada (el seu pare va ser un destacat botànic) en el que llavors era l'Imperi  Austrohongarès en 1899. Va estudiar a la Universitat de Viena, obtenint doctorats en dret i política en 1921 i 1923.
Després de Viena,  Hayek ocuparia posicions acadèmiques en la  London  School  of  Economics, Universitat de Chicago, Universitat de Friburg i més tard a Salzburg. A més va ser assessor de diversos governs intercanviant correspondència amb  Keynes amb qui discrepava. Va ser guardonat amb el Nobel d'Economia en 1974 juntament amb  Gunnard  Myrdal i va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat d'Estats Units en 1991, poc abans de morir en 1992.

Contribucions més rellevants:

Les contribucions de Hayek sobre els cicles econòmics es consideren la seva contribució més important a l'economia, i les va fer durant la seva joventut. Va agafar les bases de la seva teoria de l'obra "Teoria del diner i el crèdit" de Mises i va fer la seva pròpia interpretació del cicle econòmic, que va ser coneguda com a "Teoria austríaca del cicle econòmic".
Hayek explica l'origen del cicle econòmic a partir del crèdit concedit pel banc central i els tipus d'interès artificialment baixos. L'expansió del crèdit degut als baixos interessos fa que els empresaris inverteixin en projectes molt arriscats i en què mai haguessin invertit amb uns tipus més alts, i provoquen una mala coordinació entre producció i consum i inflació. Primer hi ha una gran expansió, però després una gran recessió fins que es torna a ajustar l'economia.

Els seus llibres més importants van ser:

"Preus i producció" del 1931 que era un recull de les conferències 
que havia fet a la London School of Economics.

Beneficis, interès i inversió" de 1939

"Teoria pura del capital" de 1941.

Curiositats:

Hayek va viure les dues guerres mundials, explicant així el poc que li agradaven els estats.

Fonts d’informacions:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Friedrich_August_von_Hayek

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada