Cercar en aquest blog

dijous, 17 d’octubre del 2013

John Forbes Nash

Frase: " Actuar sense pensar es com disparar sense apuntar"



Biografia:

Va néixer el 13 de juny de 1928 a la ciutat de Bluefield, població situada a l'estat nord-americà de Virgínia de l'Oest. De ben petit va demostrar ja la seva extraordinària capacitat intel·lectual tot i les seves dificultats per relacionar-se amb els altres.
Als catorze anys va començar a mostrar interès per les matemàtiques i la química. El juny de 1945, gràcies a una beca, va inciar els seus estudis d'enginyeria química a l'actual Universitat Carnegie Mellon. No obstant això va començar a destacar en matemàtiques i el seu professor el va convèncer perquè se n'especialitzés. Després de graduar-se el 1948 va acceptar una beca de la Universitat de Princeton per realitzar els seus estudis de doctorat en matemàtiques l'any 1950.
A partir de la dècada del 1950 va començar a treballar per a la RAND Corporation, una institució de les forces aèries dedicada a la investigació estratègica. L'estiu de 1954 fou arrestat en una redada de la policia contra els homosexuals. Professor de matemàtiques a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, actualment ho és de la Universitat de Princeton.




Principals aportacions a l'economia:

A la Universitat de Princeton es relacionà amb professors com Albert Einstein o John Von Neumann, cosa que va fer augmentar les seves ànsies per destacar, per superar-se a si mateix i als altres, i per obtenir així el reconeixement. Va inventar un joc matemàticament perfecte, en el qual es basa l'actual Hex. El 1949 va proposar el sistema d'equilibri de mercats vigent en l'actualitat, rebatent les teories d'Adam Smith.


Llibres més famosos:

. Men of Mathematics



Anècdotes: 

L'any 1958, un any després de casar-se, li fou diagnosticada una esquizofrènia. El 1959 va ser internat per primera vegada a conseqüència de la malaltia durant cinquanta dies a l'Hospital McLean de Belmont (Massachusetts). Posteriorment va viatjar a Europa, on va intentar aconseguir la condició de refugiat polític convençut que era perseguit per criptocomunistes. Els anys següents fou hospitalitzat en diverses ocasions per períodes de cinc a vuit mesos en centres psiquiàtrics de Nova Jersey.

L'any 2001 es va realitzar la pel·lícula Una ment prodigiosa ("A Beautiful Mind"), dirigida per Ron Howard i interpretada per Russell Crowe i Jennifer Connelly. La pel·lícula fou guardonada amb quatre Premis Oscar, incloent els de millor pel·lícula, director, actriu secundària i guió adaptat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada