Cercar en aquest blog

dijous, 17 d’octubre del 2013

Milton Friedman

Frase:Una societat que anteposa a la igualtat davant la llibertat no obtindrà cap de les dues. Un societat que anteposa la llibertat abans de la igualtat obtindrà un bon grau d'ambdues.

Biografia: 
-Va néixer el 31 de juliol de 1912 a la ciutat de Nova York, i va morir a San Francisco el 16 de novembre de 2006 per un atac de cor.
Al morir el seu pare, va haver de treballar en diverses botigues i restaurants per poder-se pagar els seus estuidis d'economia. Després de graduar-se va seguir estudiant i va fer un postrgrau i un doctorat en estadística. 
A més ser professor universitari a la Universitat de Chicago, entre 1946 i 1976 va treballar en el transcurs de la seva vida per al "National Bureau of Economic Research", " l'US Treasury Department" per a la realització del Pla Marshall i a partir de 1960 com a assessor polític. 
El 1947 va fundar amb Hayek (un altre economista), la societat liberal clàssica "Mont Pèlerin".
Milton Friedman va ser un economista nord-americà guardonat amb el Premi Nobel d'Econmomia l'any 1976.

Publicació més important:
-El 1957 va exposar en la seva obra A theory of the Consumption Function el supòsit contrari al de Keynes, és a dir, que la demanda privada no era depenent de l'ingrés corrent sinó de l'ingrés permanent dels subjectes econòmics.
-El 1956 en el seu article "Studies in the Quantity Theory of Money", va reprendre la teoria clàssica quantitativa dels diners i en ell expressava la seva opinió, contraria a la de Keynes.
-A Program for Monetary Stability, 1959
-Capitalism and Freedom, 1962
-Inflation: Causes and consequences, 1963
-The Counter-Revolution in Monetary Theory, 1970
-Free to Choose: A personal statement, con Rose Friedman, 1980.

Principals aportacions a l'economia: 
-Friedman, en un vídeo va comentar que un llapis normal i corrent que tenim cualsevol persona al nostre abast, no és capaç de fer-lo una sola persona. Aquí deixo el link: http://www.youtube.com/watch?v=n4cZ64HuP7Q

Anècdota: 
Friedman va ser molt criticat per altres economistes ja que no estaven gens a favor amb la seva manera de mpensar, però també s'ha de reconèixer que va ser coherent amb els seus arguments. Estava a favor de reduir la presència de l'estat, però també de legalitzar la prostitució i les drogues.

(1a imatge: traducció) Aquells de nosaltres que hem tingut la sort d'haver nascut en una societat lliure tendim a prendre la llibertat d'assegut i la considerem com un estat natural de la humanitat. No és. Es destaca una cosa rara i preciosa: la majoria de la gent en tota la història-la majoria de la gent avui en dia, han viscut en condicions de tirania i la misèria, no de la llibertat i la prosperitat.

url.jpg

Portrait_of_Milton_Friedman.jpg




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada