Cercar en aquest blog

dimecres, 13 de novembre del 2013

Notícia oferta/ demanda

La bona collita encareix el preu del raïm per fer productes
CAUSES DE LA BONA COLLITA:
  • ·      L'hivern ha estat plujós
  • ·       Primavera poc calorosa

o   Això ha fet que els ceps s'hagin pogut recuperar de la sequera de la temporada anterior.
o    No els ha afectat cap malaltia.

CONSEQÜÈNCIES:
  •  Ha fet possible una collita superior en qualitat i en quantitat. I això tindrà una repercussió directa en els preus.
  • Apujaran entre un 5 i un 10 per cent el que paguen pel quilo de raïm, és a dir, es tornarà a preus del 2008.Tot hi així els pagesos recorden que parteixen de preus molt baixos.
  •  L'augment de preu s’anuncia que será de 34 cèntims el quilo de raïm, lluny encara dels 40 cèntims que els agricultors diuen que els costa produir-lo.
·     Tot i així, estan contents per l'increment, ja que aquests últims 5 anys els preus han anat a la baixa o s'han mantingut, mentre els seus costos augmentaven.
·         
·    La bona collita d'aquest any permetrà als elaboradors servir la demanda immediata i també guardar una part de la producció d'ampolles de cava en reserva, per si l'any vinent no va tan bé. Un fet que feia gairebé deu anys que no passava.

RELACIONS AMB ASSIGNATURA:
  •  Té relació amb el tema de la llei de la oferta i la demanda
  • El raïm és un bé econòmic, un bé de consum i un bé privat perquè no només un propietari pot produir raïm, sinó que hi ha competidors del producte i a més a més, si la feina de recollir i el procés de producció no es fa correctament, existeix la possibilitat d’exclusió.
  •  També ho podem veure relacionat amb l’economia de lliure mercat o capitalista, ja que existeixen els preus de mercat (oferta i demanda), poden innovar amb productes relacionats amb el raïm, qui vulgui pot muntar el seu negoci seguint unes normes mínimes.
  •  La plantació de raïm seria un factor variable a curt termini, perquè hi ha la possibilitat de canviar la quantitats de ceps plantats. En canvi, la maquinària i els camps on es cultiva aquest producte seria un factor fix a curt termini, perquè no podríem canviar amb rapidesa i facilitat un tractor, un recollidor de raïm o no podríem canviar de camp un dia per l’altre.
  •  Segurament, en moltes empreses, s’haurà produït una economia d’escala creixent, perquè la producció haurà augmentat amb major rendiment que els factors de producció utilitzats.
  •  Té relació amb la corba d’oferta, ja que podem posar en forma de gràfic el Preu (eix abscisses) i la quantitat (eix d’ordenades). Té pendent positiu perquè com més augmenta la producció més augmenta la quantitat ofertada. Aquesta corba d’oferta, s’ha desplaçat cap a la dreta a causa de la bona collita de raïm, és a dir, que ha augmentat la productivitat.
  •  També te relació amb la corba de demanda, perquè podem expressar de forma gràfica el preu d’un bé (eix abscisses) i la quantitat demandada (eix d’ordenades). Aquesta, te pendent negatiu, ja que com més preu te el producte, menys gent el vol comprar. I en el cas de la collita de raïm, la corba de demanda es preveu que tindrà una corba menys pronunciada, ja que com hi ha hagut tanta producció, el preu baixarà i la demanda pujarà.
  •  S’ha produït un desequilibri perquè la oferta i la demanda no són iguals, és a dir, que l’oferta és més gran que la demanda, ja que hi ha hagut un gran augment de la producció de raïm.  

VALORACIÓ PERSONAL:                                                                                       
Crec que aquest augment de la oferta ha sigut en part, positiva pel
 consumidors,perquè pagarem menys per obtenir aquest producte, però també penso que ha
sigut negatiu ja que potser el producte ja no serà de la mateixa qualitat que anteriorment. Per part
dels productors, crec que els anirà bé amb aquest augment d'oferta, però també no ho trobo de
tot positiu perquè s'han hagut de llençar molts quilos de raïm que podrien ser aprofitats per altres
persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada