Cercar en aquest blog

diumenge, 3 de novembre del 2013

John Stuart Mill

"Una persona amb una creença és una força social igual a noranta-nou persones que només tenen interessos"

Biografia:

Va  ser un filòsof i economista anglès  nescut  el 20 de maig de 1806 a Pentonville, Anglaterra i va morir el 8 de maig del  1872. Va ser el pensador libertal més influent del segle XIX i defensava l’ultiritarisme (el màxim benestar per al màxim nombre de persones).
Mill va rebre una educació molt rigorosa imposada pel seu pare, James Mill i amb l’ajuda de Jeremy Bentham i va ser aïllat dels altres nois de la seva edat. L’idea del seu pare era que ell continués difonent les idees utilitàries després de la mort de Bentham i d’ell mateix. Als 20 anys va sofrir una crisi mental (descrita a la seva biografia) i es va  rebelar contra l’estricta educació, el utilitarisme i es va obrir a noves corrents intelectuals.  Mill va treballar per la compañia Britànica de las Indias Orientales i al mateix temps va ser membre del parlament del partit liberal.

Aportacions a l'economia:

Una de les principals aportacions de Mill va ser el Principi del dany, és a dir, que la gent pot fer el que vol sempre i quan no sigui un dany o inconvenient pels altres. Basant-se en aquest argument, Mill defensà que el paper de l'estat hauria de suprimir  les barreres a la llibertat, com ara algunes lleis, i reduir-les en base exclusivament al principi del dany.

Obras:

 Gran part de la seva obra va ser publicada en articles de revistes i diaris, però els seus llibres mes destacats van ser:
·         Essays on some Unsettled questions of political economy
·         Principles of Political Economy 

Anecdota

Una anecdota interessant és com comença la seva biografia “No recordo a quina edat vaig començar a aprendre grec”, crec que és interessant perquè mostra realment com el seu pare el tenia sotmès a una estricta educació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada