Cercar en aquest blog

dissabte, 5 de gener del 2013

Moltes persones es queden sense poder tenir un pis de protecció oficial

Noticia

Aquesta noticia ha estat extreta de la pàgina web de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i no posa una data concreta sobre de quina data és, però el més probable es que sigui força actual.

LA DEMANDA PER ALS PISOS DE PROTECCIÓ OFICIAL DE PREU CONCERTAT DE LA SEU SUPERA L'OFERTA

HIULS ha rebut un total de 72 sol·licituds per accedir a un dels 45 habitatges que es construiran a la zona de l’Horta del Valira
La societat Habitatge i Urbanisme de la Seu SL (HIULS) ha rebut un total de 72 sol·licituds per accedir a un dels 45 pisos de protecció oficial de preu concertat que es construiran a l'Horta del Valira. Aquest dilluns, 30 de novembre, ha finalitzat el primer termini de presentació de peticions, que va començar el passat 15 d’octubre per a les persones empadronades a la Seu des de fa més de tres anys.
Segons ha manifestat el tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jesús Fierro“aquesta xifra deixa constància que hi ha un perfil important de famílies a la ciutat que per les seves característiques tenen dificultats per comprar un habitatge de renda lliure però que, alhora, queden excloses dels barems per accedir a pisos d'altres règims de protecció oficial, ja que superen la renda exigida”. I hi ha afegit: “L’habitatge de compra-venda a preu concertat s’ha demostrat que és una bona opció per aquestes persones”.
A partir d’avui, 1 de desembre, i fins al 15 de gener, s’obre una segona convocatòria per als urgellencs que estiguin empadronats a la Seu des de fa menys de tres anys i vulguin optar a la promoció. En aquest cas, les sol·licituds estaran supeditades al fet que quedin habitatges disponibles. El tràmit de petició es pot formalitzar a HIULS, que facilita el model d’imprès. El paper oficial s'haurà de presentar juntament amb la documentació que es demana a les bases, per tal d'acreditar els requisits exigits.
El bloc de 45 pisos de protecció oficial de preu concertat que promociona l’Ajuntament es construirà a la parcel·la 37 de l'Horta del Valira. Un dels habitatges serà adaptat. Els pisos tindran 2, 3 i 4 habitacions, amb una superfície que oscil·larà dels 56,08 m2 als 86,47m2. El preus oscil·laran entre els 120.923,28 euros i els 197.290,05 euros, inclosa una plaça d'aparcament.
Fierro ha afegit que “ben aviat, i fruit del conveni signat amb l'INCASÒL, s'iniciarà la construcció a la Seu de nous habitatges de protecció oficial en règim de lloguer i de venda”. També ha destacat que no es descarta que es posin al mercat pisos protegits de lloguer amb opció de compra. El tinent d'alcalde d'Urbanisme remarca que amb la construcció final de més de 200 habitatges protegits“es farà un salt importantíssim a l’hora de donar cobertura a les necessitats de la ciutat en matèria d'habitatge”.


Extreta de la web:
Web de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Gràfic

Al gràfic se'ns mostra com amb el preu actual hi ha una demanda superior a la quantitat de producte que s'ofereix, deixant així a 27 persones sense pis, ja que 72 persones van sol·licitar aquest pisos quan només s'en oferien 45.

Causes: Les causes de que hi hagin 27 persones que no poden optar al pis és degut a que amb el preu actual fixat, molta gent vol obtenir aquest producte, que en aquest cas és un pis de protecció oficial. I a aquest preu la oferta que ofereix l'Estat és menor que la que hi hauria si els preus dels pisos fos superior. D'aquesta manera el punt d'equilibri (0E), es troba per sobre del preu actual, fent així que no hi hagi una bona compensació entre oferta i demanda.
Les causes d'això són principalment que hi ha hagut una mala planificació, ja que segurament l'Estat no contava amb que hi hagués tanta gent que volgués optar a un pis de protecció oficial, o que l'Estat no ha tingut diners suficients per fabricar-ne més, perquè hem de tenir en compte de que no és una empresa la que està oferint aquests pisos, sinó que és l'Estat, que depèn dels diners recapiats amb els impostos i té altres tipus de despeses en que invertir els diners, sobretot ara que s'està patint una forta crisi econòmica.



Que l'Estat no hagi pogut preveure que hi hagués aquest augment de la demanda en comparació amb anys anteriors (si suposem que als anys anteriors sí hi havia un bon equilibri entre oferta i demanda), deu ser degut a que amb la crisi econòmica que hi ha hagut molta més gent s'ha quedat sense la possibilitat de poder comprar un pis normal i ha tingut que demanar un pis de protecció oficial a l'Estat, com bé explica la notícia. Tot i que també és veritat que molta gent que anys anterior tenia els mínims de diners per comprar un pis de protecció oficial ja no els tenen i per tant no han pogut demanar-lo.


Tot i que no és el cas, aquest succés també pot ser degut a no perquè hagi variat la demanda (que com ja he dit tot i haver haver-hi nous compradors també ni ha que ja no poden comprar al pis per la falta de diners) sinó per un canvi en la oferta.
Com ja he dit, no estem parlant d'una empresa, sinó d'un Estat subvencionat pels impostos i que a més té altres despeses, i per tant la crisi econòmica també li ha afectat. Els diners que recollia amb els impostos potser han augmentat una mica amb l'aparició de nous impostos o l'increment d'alguns com l'IVA, però també han aparegut altres despeses que s'han de cobrir , com l'augment de gent que necessita cobrar l'atur, i és possible que els costos de producció hagin augmentat amb la crisi que hi ha. Pot ser que no hagi pogut construir tants pisos com en anys passats. Això fa que la corba de la oferta s'hagués despassat cap a la esquerra, fent que així no pogués oferir tant com en anys passats, però han mantingut erròniament els mateixos preus.

Conseqüències: La conseqüència de que els preus estiguin per sota del preu d'equilibri són que molta gent no podrà optar a tenir un pis de protecció oficial. Això farà joves no puguin independitzar-se i marxar de casa, ja que no tenen els diners suficients per optar a un pis normal i tampoc poden tenir un pis de protecció oficial. Això realentitçarà l'economia, ja que la gent tindrà dubtes sobre si comprar o no, fent que molts negocis hagin de tancar al no tenir suficients ingressos.
Per tal d'evitar que hi hagi gent que hagi fet la sol·licitud i no pugin obtenir el pis, l'Estat ha pactat amb INCASÒL per fabricar-ne més i així poder donar abast amb la demanda que hi ha. Aquesta informació ens demostra que segurament no hi ha hagut una disminució de la oferta en quant als pisos per falta de recursos de l'Estat, ja que si fos així ara no estaria construint-ne més ja que no podria Tot i així és bo saber que aquest tipus de situacions es poden donar per un desplaçament en la corba de la demanda, en la de la oferta o perquè hi ha hagut una mala planificació en quant a la elecció de quin preu posar, tot i que és gairebé impossible que una empresa estigui just al punt d'equilibri.
Davant a la nova construcció d'habitatges, la gent que també va sol·licitar un pis també el podran obtenir, i d'aquesta manera independitzar-se, i a més es creant nous llocs de treball en la construcció si s'estan fabricant nous pisos, reduint així una mica l'atur.

Opinió personal: Jo crec que aquests pisos de protecció oficial són molts importants ja que són de gran ajuda a moltes persones que no poden optar als pisos normals ja que són massa cars. Trobo que l'Estat fa molt bé de incentivar que els joves es puguin independitzar i començar un futur formant una nova família, tenint els recursos i l'espai necessari. També crec que s'hauria de fer encara més pisos de protecció oficial, ja que com hem vist hi ha molta gent que els demana però que no poden optar a ells, però sobretot crec que s'hauria d'acabar amb l'especulació de pisos, ja que moltes vegades això només fa pujar els preus i que la gent hagi de hipotecar-se casi de per vida per poder pagar el pis on viuen. S'hauria de cobrar a la gent el cost real del pis, i no fer especulacions per tal de que el banc o les constructores guanyin diners a costa dels altres. També és molt important que canviï la llei hipotecària per tal de que a una persona que li treuen el pis per no pagar la hipoteca no hagi d'estar pagant-la igualment.
Per tal de millorar aquesta situació de la gent que no pot tenir el pis de protecció oficial una de les poques sortides possibles és la que ja s'està fent, la de construir més pisos, ja que augmentant el preu molta gent no podria pagar-los i no tindrien cap pis o viure. És molt important que tothom pugui tenir un habitatge digne i pagar per ell el que correspon, ja que un bon habitatge és indispensable per tenir una bona condició de vida, i és un dels drets fonamentals de l'home poder optar a ella i viure sense sentir-se turmentat per pagar un preu superior al cost real del pis.
Per això crec que s'haurien de fer uns quants canvis pel que fa a la llei hipotecaria i a altres aspectes que només fan perjudicar a la gent i per tant perjudicar a tota l'economia en si, però sobretot perquè la gent mereix viure en bones condicions i en pau de forma igualitària i justa.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada