Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de gener del 2013

El consumo de cemento se desplomó el 29% en el 2012

Aquesta noticia ha estat extreta del diari online elPeriódico.com, i ha estat publicada el dia 18 de gener del 2013.

El consum de ciment cau un 29% en el 2012


  • La noticia ens explica com al llarg del 2012 el consum de ciment per part de la industria s'ha anat reduint fins a un 29% comparat amb anys anteriors. Amb aquesta caiguda la industria del ciment ja acumula cinc anys seguits de caigudes superirs al 20%.
  • A l'any 2012, segons la patronal Ciment Català, assegura que els fabricants de ciment han venut 1,94 milions de tones menys que al 2011, reduint la demanda en un 29,2%.
  • Aquesta caiguda de la demanda s'ha anat produint des del 2007, quan hi havia el "boom" de la construcció, i el consum de ciment arribava a 8 milions de tones a Catalunya. 
  • Les dades diuen que no es produïen aquests nivells de poca demanda des de fa més de 50 anys.

Causes: les causes de la gran baixada en la demanda del ciment es degut evidentment al boom imobiliari que hi va haver fa uns quants anys. Es produïent molts més pisos dels que es necessitaven, i moltes persones demanaven hipoteques que actualment ja no poden pagar degut a la crisi. Ara hi ha una gran crisi imobiliaria, i la gent ja no compra tants pisos, i s'han deixat de fabricar molt. Això ha fet que la demanda de ciment per a la construcció baixes exponencialment, i comparat amb anys anterior a abans de que hi hagués el boom imobiliari, doncs es demandi molt menys. Aquesta demanda doncs es deguda sobretot per la baixada de la renda de la població en general degut a la crisi que estem sofrint, que fa que la gent no tingui suficients diners per comprar pisos, però també per la baixada de les preferències, ja que la gent amb la crisi té més por a gastar-se els diners i a hipotecar-se per si succeeix alguna cosa i necessiten els diners o per si més endavant no es troben en tant bones condicions. Això fa que molta gent s'ho pensi dues vegades abans de comprar un pis.

Conseqüències: Degut a la gran baixada de la demanda, la corba de demanda ha baixat, i el punt d'equilibri entre oferta i demanda també ho ha fet. Per aquest motiu la empresa de ciment es veurà obligada a baixar el preu dels seus productes si volen no tenir pèrdues econòmiques fabricant més producte del necessari i guanyar així també una mica més de demanda. Però tot i així es difícil frenar aquesta caiguda de la demanda, ja que el preu del ciment no es una de les coses que més afecten a la fabricació de pisos, i per molt que el baixin es possible que la gent segueixi demandant cada vegada més pisos nous, ja que no tenen suficients diners per pagar-los y els hi fa por comprar.

Opinió personal: Jo crec que és normal que ara hi hagi una baixada de la demanda del ciment. El ciment no és un recurs molt necessari per al dia a dia de les persones, i es demanda més haviat per a la construcció, així que com és normal, ara que gairebé no es construeix, doncs baixa. Per tal de frenar aquesta baixada en la demanda seria convenient buscar-li altres utilitats al ciment a part de la construcció, com per exemple l'art o altres, però jo crec que està força bé que es deixi d'utilitzar tant, ja que el ciment destrueix molt el medi ambient i hàbitats naturals de molt animals, i deforma la terra dificultant els processos geològics que oxigenin la terra per tal de fer-la més fèrtil per a les plantes, deixant a part es clar el fet de que les plantes no poden crèixer sobre el ciment, i això provoca la deserització i desforestació de molt llocs on abans hi vivien força especies animals diverses. 

Per a més informació podeu consultar la pàgina web de la notícia.

Yeray Toledano Castilla

1 comentari: