Cercar en aquest blog

dimarts, 8 de gener del 2013

El preu de l'habitatge nou va baixar un 6,9% durant el 2012

Dia: 2.1.2013
Diari: Expansión


RESUM:

El preu mitjà de l'habitatge nou a les capitals de província va baixar un 6,9% el 2012, fins a situar-se en 2.212 euros per metre quadrat, de manera que un pis de tipus mitjà de 90 metres quadrats tindria actualment un preu de 199.100 euros, segons un informe de Societat de Taxació difós aquest dimecres.

Des que el valor dels habitatges nous va aconseguir el seu punt més alt, el 2007, el preu de les mateixes acumula un ajust del 33,5%.
Durant 2012, el preu de l'habitatge nou va caure en totes les comunitats autònomes i en totes les capitals de província. Els majors descensos, per autonomies, van correspondre a Navarra (-12,6%), la Rioja (-11,6%), i Castella-la Manxa (-10,2%). Els menors descensos, per la seva banda, es van registrar al País Basc (-4,1%), Canàries (-5,2%), Galícia (-5,6%) i Astúries (-5,7%).
Segons Societat de Taxació, el preu mitjà de l'habitatge nou va baixar el 2012 més d'un 10% en vuit capitals de província, mentre que en nou va disminuir menys del 5% i en 33 va baixar entre el 5% i el 10%.
Sant Sebastià, Barcelona, ​​Bilbao i Madrid són les capitals de província amb el metre quadrat més car, per sobre de la mitjana nacional de 2.212 euros.
Amb vista al 2013, Societat de Taxació estima que el preu de l'habitatge continuarà la seva tendència descendent, encara que precisa que la correcció podria ser menys acusada que l'actual en algunes zones.



Gràfic:

En el gràfic veiem com baixa el preu de les vivendes i s’apropa al preu d'equilibri.
Quan es baixen preus, l’excés d'oferta es redueix.




Causes:
La principal causa d'aquesta situació podríem considerar que és la crisi econòmica actual.
L’endeutament privat de famílies i empreses, que arriba al 200% del PIB, fa que les famílies no puguin comprar vivendes i, amb l’esclat de la bombolla immobiliària, els preus baixem per intentar ajustar-se a la demanda, per tant, apropar-se al preu d'equilibri ja que ara està en desequilibri.
Tothom o pràcticament tothom ha viscut per sobre de les seves possibilitats i això va provocar un inflació i la bombolla immobiliària i ara, en aquesta situació econòmica tant dolenta, la gent no es pot permetre comprar una vivenda, per tant, com baixa la demanda i hi ha un excés d'oferta, els preus baixen.



Conseqüències:
Amb les baixades de preus, poc a poc, el preu de les vivendes s’anirà ajustant al seu preu real i es faran més accessibles per a un major nombre de la població.
Així,  la demanda augmentarà i es compraran vivendes ajustades al preu d'equilibri no com en l’actualitat o fa uns anys, que el preu no s’ajustava al valor real.



Opinió personal:
En la meva opinió, és normal que estiguin baixant tant els preus de les vivendes i que poc a poc es vagin ajustant a el seu valor real. Les empreses que volien especular amb les vivendes durant la bombolla immobiliària ara han d'assumir també, que el preu no sempre puja i ara toca baixar.
Encara que els preus estan baixant, tampoc han baixat el suficient tenint en compte la situació de les famílies amb la crisi, crec, que encara haurien de baixar molt més, a preus més accessibles i raonables, i crec q baixaran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada