Cercar en aquest blog

diumenge, 23 de març del 2014

"Montoro asegura que no habrá cambios en el IVA" i Báñez: La rebaja de las cotizaciones sociales impulsará el PIB un 0,3% más

He agafat dues notícies perquè he pensat que per explicar el moviment de la demanda agregada espanyola en aquests moments calia comparar-les ja que estan relacionades.

La primera notícia fa referència a l'IVA. La reforma fiscal no inclourà un augment d'aquest impost ja que ja es va apujar en el seu moment. El motiu que dóna Montoro és que ja ha pujat la recaptació un 6% degut al creixement de l'economia espanyola en els darrers mesos, i per tant, no és necessari. 
La segona notícia en canvi, fa referència a la reducció de les cotitzacions socials un 0,3% per tal de facilitar als empresaris i incentivar la inversió i la producció i acabar augmentant la DA i per tant, el PIB (política fiscal expansiva).

Causes primera notícia: el lleuger increment del PIB que hi ha hagut a Espanya en els darrers mesos, dóna optimisme al Govern per no crear més pressió fiscal pujant l'IVA per exemple. A això s'afegeix el fet d'haver augmentat la recaptació de l'IVA un 6%. També, el fet de no pujar més l'VA, és una mesura de prevenció per evitar la caiguda del consum de les famílies, i per tant, la reducció de la demanda agregada i seguidament la del PIB.
Causes segona notícia: el mateix creixement que hi ha hagut del PIB fa que el Govern espanyol es pugui permetre baixar les cotitzacions socials perquè les empreses puguin invertir més i contractar més treballadors, ja que han aconseguit reduir el dèficit públic.

Conseqüències primera notícia: el que passarà és que els consumidors al no pujar l'IVA, no veuran afectat el seu poder adquisitiu. Això farà que puguin seguir complint els desitjos de compra, cosa que farà que no disminueixin les seves expectatives i amb això, no hi haurà caiguda del consum i la demanda agregada es quedarà igual.
Conseqüències segona notícia: és cert, que el fet de no pujar més l'IVA farà que la demanda agregada s'estabilitzi en comptes de baixar com ens ha passat durant els primers anys de crisi econòmica. Però a més a més, a causa de la reducció de les cotitzacions socials i de la baixada prevista de l'IRPF i de l'impost de societats l'any que ve, aquesta el que farà és augmentar. Per què? Perquè les empreses disposaran de més diners per contractar treballadors i també per invertir més i augmentar la producció espanyola, aquest segon fet farà que augmenti també l'oferta agregada.

Valoració personal: segons el Govern espanyol, ja estem començant a sortir de la crisi i això permet tenir més alegries fiscals, és a dir, que no cal pressionar tant  a la població perquè el dèficit ha disminuït. Al meu parer, el Govern està adoptant una posició massa optimista perquè la població se'n contagiï i gastin més diners de la seva renda disponible perquè així creuen que el país creixerà, que es podrà recaptar més i per tant reduir més el dèficit, complir amb la Unió Europea i sortir abans de la crisi. És una bona política fiscal expansiva, perquè augmentant el consum i la inversió augmentarà el PIB si ens basem amb el mètode de càlcul del PIB mitjançant la despesa, augmentarà el PIB i el país creixerà; però com a ciutadans individuals no hem d'oblidar el fet que no hem sortit de la crisi, que encara hi ha molts aturats i que no ens hem de deixar portar pel que sentim a la premsa o pel que diuen des del Govern perquè això serà un procés lent.

http://www.eleconomista.es/economia/noticias/5641201/03/14/Montoro-asegura-que-no-se-va-a-subir-el-IVA-Ningun-producto-subira-su-tributacion.html#.Kku8GIs9EAZguSt

http://www.eleconomista.es/empresas-finanzas/noticias/5613871/03/14/Banez-La-rebaja-de-las-cotizaciones-sociales-impulsara-el-PIB-un-03-mas.html#.Kku8wFRIhj2Q8d7


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada