Cercar en aquest blog

dijous, 8 de novembre del 2012

La OPEP (Organización de Países Exportadores de Petróleo)


La OPEP

Bandera de la OPEP


La OPEP és la Organització de Països Exportadors de Petroli, una organització intergubernamental que té la seva seu central a Viena, Àustria.
L'objectiu principal de la OPEP és la d'organitzar-se per negociar conjuntament amb les empreses petrolíferes temes com són els volums de producció i l'extracció del petroli, el seu preu al mercat o el dret d'explotació.
La OPEP estava integrada per cinc països fundadors, que són Aràbia Saudita, Iraq, Iran, Kuwait i Veneçuela, i posteriorment l'organització es va ampliar amb set membres més, Algèria, Angola, Nigèria, Emirats Àrabs Units, Líbia, Qatar i Equador.
Actualment, els països membres de l'OPEP controlen el 75% de les reserves i proporcionen un 40% del subministrament mundial de petroli.
Propietat de les reserves de petroli del món

Va ser fundada el 4 de setembre de 1960 a la Conferència de Bagdad incentivada pel president del Govern de Veneçuela d'aquella època Juan Pablo Pérez Alfonzo i ministre de Petroli i Recursos Minerals de Aràbia Saudita, firmant entre cinc països un acord que especificava la quantitat de petroli que es podia produir i el preu que havia de costar als països exportadors. Ho van fer degut a que Alfonzo creia que era necessari un instrument de defensa dels preus per evitar el mal gastament econòmic del petroli que era un recurs escàs i sense possibilitat de renovar-se.

La OPEP és la que decideix quina és la quantitat de petroli que s'extreu del subsòl, i depenent de la quantitat que se'n extregui, el seu preu serà més reduït o, per contrari, pujarà.
La OPEP estableix que el seu objectiu principal és el de coordinar i unificar les polítiques petrolíferes entre els països membres i així que no hi hagi tanta competitivitat entre els països que en són membres.

La OPEP està formada per tres entitats principalment:


  1. La Junta de governadors és un grup format per alts funcionaris representants de cada país membre de la OPEP, i és un organisme encarregar de tractar dia a dia els problemes que afecten a la OPEP.
  2. La Secretaria de la OPEP, que és l'òrgan executor que té la seva seu a Viena. És la responsable de dur a terme totes les decisions preses per la Junta de governadors. Està formada pel Secretari General, que és el director executor de la Organització General, així com la persona que pot ser necessària per les operacions de la Organització i la que és la representat de la empresa.
  3. La Comissió de economia i investigació se centra en els estudis de mercat, en la oferta i la demanda que hi ha referent al petroli, i que vigila la situació dels mercats i s'encarreguen de predir els daltabaixos que hi pot haver per així decidir quin preu ha de tenir el petroli. Té un paper més tècnic i de calcular dades, i la Junta de Governadors té un caràcter més polític.



Preu del petroli per any


Segons la OPEP afirma, ells estan a favor de protegir el medi ambient, i per això extreuen el petroli de forma controlada i danyant el medi ambient el mínim possible, i que la extracció del petroli encara és necessari deguda a que forma part de la principal forma d'obtenir energia arreu del món.

Relació amb l'assignatura: La OPEP seria considerada una organització que controla un dels recursos naturals necessari en moltes de les produccions i que forma part d'un dels recursos productius més utilitzat, a més de influir en el transport degut a ser un bon combustible i amb el que van molt motors. Seria una organització orientada a la macroeconomia, ja que té relació amb tot el món global, i afecta de forma molt important a tota la economia global. Aquesta organització juga amb el greu d'escassetat del petroli, i per això poden controlar la seves pujades o baixades de preu extreient-ne més o menys. L'extracció major o menor d'aquest petroli afectaria a la FPP, Frontera de Possibilitats de producció, ja que amb més petroli, la frontera es mouria cap a la dreta al tenir més recursos naturals amb els que produir, i pel contrari, succeiria a l'inrevés si hi hagués una reducció la seva producció.
El mercat del petroli es basaria en un oligopoli, que seria que hi han poques empreses productores de petroli, hi ha un mercat homogeni i hi han fortes inversions de capital en que l'estat posa inpediments perque no hi hagi un mercat lliure, sino que ell desideix qui treballa amb els recursos de petroli. Les empreses estan totes d'acord per tal de no baixar els preus.

Opinió personal: Jo crec que la OPEP hauria de estar controlada per un govern per tal de que no pugessin massa els preus, perquè al estar gairebé tots els països associats per controlar quin és el preu i la producció, el que es crea és un monopoli del petroli i els països que necessiten petroli ha de acceptar els preus desorbitats d'aquest. També crec que hauria de buscar una altre font d'energia i que fos renovable i respectuosa amb el medi ambient, perquè el petroli es un material molt contaminant, y una sola gota d'aquest pot contaminar centenars de centímetres cúbics d'aigua potable.


Per a més informació es pot consultar la web oficial de la OPEP: www.opec.org

I aquí teniu un video on es resumeix tota la informació bàsica de la OPEP



Yeray Toledano,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada