Cercar en aquest blog

dimecres, 14 de novembre del 2012

La taxa d'atur de l'OCDE roman ancorada en el 7,9%, malgrat l'alça al 25,8% d'Espanya

DATA: 13 Nov 2012
DIARI: Expansión

La taxa d'atur de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) es va situar el passat mes de setembre en el 7,9%, on roman estable des de gener de 2011.
Això sí, existeixen marcades divergències entre els diferents membres del 'Club dels països desenvolupats', com reflecteix el 25,8% d'Espanya, en contrast amb el 3,1% de Corea del Sud.
Un total de 47,6 milions de persones mancaven d'ocupació en l'OCDE al setembre de 2012, la qual cosa representa un descens de 400.000 persones respecte a agost, encara que encara suposa 12,9 milions més que al juliol de 2008.
En el conjunt de la zona euro, la taxa d'atur es va incrementar al setembre per setzè mes consecutiu en aconseguir l'11,6%, una desena més que a l'agost, mentre que a EUA va baixar un 0,3%, fins al 7,8% i es va mantenir estable a Japó en el 4,2%.
No obstant això, les dades avançades d'octubre mostren un increment de l'atur d'una desena a EUA, fins al 7,9%, mentre a Canadà es va mantenir estable en el 7,4%.
A més d'Espanya, les majors taxes d'atur entre els països de l'OCDE es van observar a Grècia (25,1% al juliol), Portugal (15,7%) i Irlanda (15,1%), mentre que la desocupació va ser inferior al 5,5% en països com Austràlia, Àustria, Alemanya, Japó, Corea del Sud, Luxemburg, Mèxic i Països Baixos.
Quant a la taxa d'atur que afecta als joves, la dada va baixar un 0,4% en el conjunt de l'OCDE, fins al 15,9%, gràcies al descens de l'1,3% registrat a EUA, on es va situar en el 15,5%, i Japó, on va baixar un 1%, fins al 7%.
Per contra, la desocupació entre els joves va seguir a l'alça entre els països de l'eurozona, on va pujar tres desenes, fins al 23,3%, liderat pel 55,6% de Grècia al juliol, últim mes del que hi ha dades disponibles del país hel·lè, i d'Espanya, amb un 54,2% al setembre.


Taxa d'atur en els països de la OCDE http://politikon.es/wp-content/uploads/2012/07/poster_paro_v2_politikon.pdf

CAUSES:
  • Crisi econòmica --> Les empreses es queden sense finançament i han d'acomiadar els seus treballadors.
  • Es perden llocs de treball, hi ha molt poca oferta i molta demanda.
CONSEQÜÈNCIES:
  • Més gent sense feina
  • Més gent amb dificultats per arribar a final de mes
  • Més gent amb dificultats per pagar la vivenda
  • Més desnonaments
  • Males condicions de vida
  • Més deute
  • Més tensió i malestar social
RELACIONS AMB L'ASSIGNATURA:
  • Necessitats, béns i serveis: Sense feina és més difícil satisfer les necessitats de els persones, perquè no poden accedir als bens i serveis.
  • Les famílies: Els consumidors, agrupats en famílies decideixen sobre quins són els béns i serveis que millor satisfan les seves necessitats, sense feina no tenen ingresos per tant les seves decicions es veuen modificades
  • El flux circular de la renda : Si el nombre de consumidors disminueix és veu alterat el flux circular de la renda
  • És una notícia de macroeconomia perquè parla d'aspectes que afecten a tota la societat del país.
OPINIÓ PERSONAL:

És una dada preocupant que Espanya  tingui una de els taxes més altres d'atur. Creiem que les mesures que s'estan prenent tampoc ajuden massa a sortir d'aquesta crisi. 
Estem arribant a un punt de grans tensions, que pot desencadenar conflictes greus, les families cada cop es veuen més ofegades i amb més dificultat, i això genera molt malestar social.



Leonor i Laia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada