Cercar en aquest blog

dilluns, 26 de setembre del 2011

Hi haurà petroli, empreses i finances



Expansion.com

Les teories sobre l'esgotament del petroli que fins ara havien esta generades i que, per defecte, esmentaven com a conseqüència guerres, fam i fins i tot l'extinció de l’ homo sapiens, han estat qüestionades.
Inicialment afirmaven que aquest fet es donaria pels volts del 2005, més tard del 2007, del 2011 i ara es comenta que tindrà lloc al 2020. Les primeres veus alarmistes, però, van sorgir fa més d'un segle i, des d'aleshores el consum del petroli ha anat augmentant progressivament. Els avenços tecnològics, principalment la indústria del cotxe, han contribuït a aquest augment. Tot i així, també s'han ideat recursos que podrien reduir aquest increment, com ara l'evolució del cotxe elèctric i l'aprofitament de l'energia eòlica.
El creador de la famosa teoria del petroli va ser King Hubbert, un dels científics més polèmics que hi va haver el segle passat. El 1956 va publicar la teoria segons la qual, la producció de petroli als Estats Units arribaria al seu zenit entre 1965 i 1970. Aquesta teoria, però, no va tindre èxit fins a la dècada dels 70, quan la producció de petroli va començar a decaure. De fet, durant moltes dècades, els Estats Units, van ser els principals productors de petroli amb diferència.
AL 2010, la producció de petroli als Estats Units va ser 3½ vegades superior a les estimacions de Hubbert. El científic sempre defensava la idea que el més important no eren els diners: Segons la seva opinió, l'oferta i la demanda eren irrellevants perquè el que importava eren els recursos limitats del petroli al planeta. Tot i així no va deixar d’importar el preu del gas i del petroli, ja que és un factor clau pel desenvolupament de noves tecnologies entre d’altres. L'activitat s'incrementa quan els preus pugen i es redueix quan baixen. El fet de pujar els preus estimula la innovació i fa pensar en formes d'incrementar el subministrament.
Segons els càlculs més actuals, però, es calcula que la capacitat de producció mundial de petroli hauria d’augmentar un 20%, ara que explorant els jaciments antics, se’n estan trobant més.
La indústria energètica evoluciona a gran velocitat. Amb el pas de temps, els recursos de petroli que eren poc convincents, s'han convertit en part del subministrament mundial d’aquesta substància, el que ajuda a explicar el per què, des d'un punt de vista global, no sembla que la teoria de Hubbert hagi de complir-se.


OPINIÓ PERSONAL


Tenint en compte aquestes teories han fet augmentar els preus del petroli i han dut altres conseqüències, et fet que possiblement no siguin certes, és realment indignant. A més, encara no està tot guanyat. Segueixen havent-hi aconteixements que podrien entorpir les expectatives. Les estratègies polítiques dels diferents països rics en petroli tenen un paper fonamental en aquesta guerra pel petroli. Les guerres, les revoltes socials, els conflictes regionals, la corrupció, les estafes i el crim podrien no només afectar a la producció sino que, a la llarga, podrien afectar també a la inversió i a les perspectives de futur.


SARA TERRAZA

1 comentari:

  1. Molt interesant Sara! El petroli és un recurs escàs i l'escasetat és un dels principals problemes econòmics (tal i com hem vist a la definició d'economia). Hauries d'intentar publicar alguna causa/consequència, a més de millorar la teva opinió personal. Molt bé la foto i molt bé el teu primer intent.

    ResponElimina