Cercar en aquest blog

dimarts, 7 de gener del 2014

Homes i dones en el mercat laboral

RESUM DE LA NOTÍCIA:
Aquesta notícia ens parla de la situació actual de la dona i de l'home en el mercat laboral durant i després de la crisi.
Ens explica que al principi, degut a l'esclat de la bombolla immobiliària, el 81% dels aturats que es van quedar sense feina des del 2007 al 2011 van ser homes, ja que ells acostumen molt més a treballar en el sector de construcció i indústria.
Per una altra banda, també ens diu que, les dones, com que la majoria estan més vinculades al sector dels serveis, no han estat tant afectades durant aquests primers anys de la crisi. Tanmateix, es preveu que degut a les retallades portades a terme en el sector públic moltes dones que fins ara tenien feina la poden perdre, ja que hi ha més dones que treballen en educació, sanitat, que homes.
Aquesta notícia també ens informa que inclús en els països que considerem més desenvolupats laboralment com països nòrdics o França, les dones, tenint opció a treball a temps parcial tant dones com homes, són elles les que opten per agafar aquesta opció i dedicar-se més a la vida familiar. Això ens recalca que tradicionalment, a Europa encara existeix la discriminació en el mercat laboral de la dona, i de fet, ens dóna la dada de que a Espanya, el salari de les dones és un 20% inferior al dels homes.

CAUSES:
Jo distingeixo dos tipus de causes.
Primer podem parlar de les causes ideològiques, és a dir, la mentalitat tradicional que té la nostra societat davant la distribució del mercat laboral. Parlem que abans les dones no treballaven sinó que es quedaven a casa i eren les encarregades de la vida familiar, i per la seva banda els homes, que quan la dona va iniciar en el mercat laboral, ells seguien sent els que treballaven en llocs com la construcció i la indústria. Aquesta pressió social que encara avui en dia existeix fa que en crear una família, un home vegi el seu paper com el de portar els diners a casa i una dona vegi el seu com el de quedar-se cuidant els fills.
L'altre causa ha sigut la gran crisi econòmica a nivell mundial esdevinguda a Espanya des del 2007 que ha perjudicat greument els sectors de la construcció i la indústria, i per conseqüència, tota la resta dels sectors, inclòs el sector públic, que ha de finançar el sector privat i per tant reduir despeses pel que fa als seus propis empleats.

CONSEQÜÈNCIES:
La gran conseqüència d'aquest esdeveniment és l'atur.
El nostre país tenia una economia basada en la construcció i totes les empreses relacionades i això creava un desequilibri, en esclatar la bombolla immobiliària, això va provocar un atur estructural (majoritàriament homes). L'atur estructural al seu pas va donar a un atur conjuntural (tant homes com dones), ja que van haver moltes empreses que van tancar a causa d'una caiguda generalitzada del consum, que al seu torn, va fer que tanquessin cada vegada més empreses de diferents sectors. D'altra banda, l'Estat havia de respondre injectant diner públic al sector bancari i això va fer que no tingués recursos per invertir en sanitat, educació...amb el consegüent atur del personal laboral del sector públic (majoritàriament dones).

RELACIONS AMB L'ASSIGNATURA:
Està relacionada amb el tema del mercat laboral. Es centra amb el que hem estudiat de la crisi econòmica mundial que a Espanya comença el 2007 amb el crack immobiliari, i els diferents tipus d'atur que aquesta crisi ha comportat: l'atur estructural i  l'atur conjuntural. També fa referència a la discriminació de la dona davant el mercat laboral, que també s'ha comentat a classe i s'ha treballat en Economia de l'Empresa I.



Us he posat un gràfic que relaciona l'atur amb aquests tres períodes que us he explicat anteriorment. Veiem que durant el crack immobiliari l'atur té una pujada pronunciada, a partir d'allà, quan la crisi s'estén als altres sectors per la caiguda del consum, l'atur va augmentant més lentament, i finalment, en el període actual, degut a l'enduriment de la legislació laboral que també afecta al personal laboral del sector públic, l'atur torna a augmentar ràpidament.

OPINIÓ PERSONAL:
Al meu parer, un país amb una economia basada majoritàriament en un sector, com aquí n'ha sigut la construcció i els seus derivats, és un país molt vulnerable a crisis i a tots els problemes que una crisi comporta.
Com s'ha vist en altres països on la seva economia no és així i on la legislació intenta afavorir el treball de les dones, no s'aconsegueix un canvi real si no es canvia la mentalitat social del país. Per tant, s'ha de fomentar, des de l'escola, els ajuntaments... fer campanyes que canviïn aquesta ideologia tradicional i allunyin a les generacions futures del pensament discriminatori.

FONTS UTILITZADES:
http://cincodias.com/cincodias/2012/03/03/economia/1330890944_850215.html
http://eduardogarzon.net/por-que-sigue-aumentando-el-paro-en-espana/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada