Cercar en aquest blog

dimarts, 5 de juny del 2012

De Guindos: la caiguda del consum "és un problema de confiança, no tant de rentes"


El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat que la contínua caiguda del consum "és un problema de confiança, no tant de rentes", pel qual ha considerat bàsic recuperar la credibilitat a l'economia espanyola.
Com a resposta d'una pregunta del Grup Socialista a la sessió de control al Senat, De Guindos ha assegurat que no existeix una correlació entre polítiques d'austeritat i creixement, com demostra el fet que el major esforç fiscal a Espanya es va produir al 2007 i 2009, anys en els que precisament va caure l'economia i va augmentar l'atur. "No hi ha correlació", va insistir.
Concretament, a la pregunta formulada pel Grup Socialista sobre la valoració del Govern de la caiguda del comerç interior a l'abril del 9,8%, De Guindos va admetre que aquest indicador no havia deixat de caure en aquesta proporció desde 2007. Això fa que les dades siguin "preocupants" i que requereixin "mesures".
Si bé, va afegir que el Govern ja està duent a la pràctica aquestes mesures a través de reformes estructurals per millorar la competitivitat i per a que flueixi el crèdit, entre les quals va destacar la línia "ICO-Liquidez" o el fons pel pagament a proveidors.
CAUSES:
Les causes d'aquesta falta de confiança amb el govern són, sobretot, la inestabilitat econòmica que hi ha ara mateix, i la crisi en la què ens trobem. Actualment el comerç és baix perque les rendes familiars també ho són: hi ha hagut acomiadaments, retallades, reformes, etc que han acabat restant poder adquisitiu a la població.
CONSEQÜÈNCIES:
Com a conseqüència d'aquesta poca confiança en l'Estat, cau el consum. Aquest, al mateix temps fa caure la demanda agregada (DA=C+I+GP(X-M)) provocant així el que s'anomena crisi de demanda agregada.
RELACIONS AMB L'ASSIGNATURA:
Principalment ho relacionaria amb el tema de l'Oferta i la Demanda agregades, però encara més concretament, amb la Demanda Agradada. També parla de consum, de crèdit, de comerç, etc.
GRÀFIC:
SARA.

1 comentari:

  1. Molt bé Sara.... aquest gràfic explica molt bé la crisi de demanda agregada.

    ResponElimina