Cercar en aquest blog

diumenge, 25 de març del 2012

Inyección de 110.000 millones a la banca

EL PAÍS, 25-O3-2012

Desde 2008, el sector ha recibido 81.000 millones en avales del Estado para liquidez y unos 30.000 millones más de ayudas públicas y privadas para fortalecer la solvencia.

España no es el país que más dinero ha inyectado a la banca. Nada que ver con lo que se ha hecho en Estados Unidos, Reino Unido, Irlanda, Alemania o Francia pero, a lo largo de cuatro años, la cifra ya es importante. Hasta ahora, entre avales para tener liquidez y ayudas para fortalecer la solvencia, la inyección al sector suma 110.000 millones en cuatro años.


Causes:
Els baixos tipus d'interés van fer créixer el sector immobiliari( molt per damunts de les necessitats) creant una bombolla immobiliaria que va ser duta a terme degut a la gran inversió de la banca en aquesta. Quan la bombolla va explotar, tothom qui havia invertit en ella també va fer fallida.
A més a més, aquesta continua construcció i venda de pisos l'administraven els banquers donant hipoteques a les famílies a "x" anys( arribant als 35-40 com a màxim), és a dir, hipotecant-los de per vida.
L'estallida de la bombolla va provocar el 2008 una crisi financera i una crisi econòmica deixant a l'atur a milers de persones i formant-se un cercle viciós de menys consum, menys treballadors, menys consum...i causant que molta gent no pogués començar a pagar la hipoteca.
L'Estat amb aquesta situació va creure que els bancs no podien enfonsar-se perquè sinó s'enfonsava el país, i tal i com explica la notícia, des del 2008 ha injectat 110.000.000 milions d'euros per tal que es restructuri el sector.

Conseqüències:
Els diners que l'Estat ha donat a la banca són diners públics donats a un sector privat en comptes d'invertir-los en la despesa pública, necessària avui en dia amb la crisi econòmica.
Si la despesa pública disminueix, la demanda agregada disminueix i així disminueixen els preus i el PIB.

A la mateixa vegada, però, si aquests diners donats als bancs flueixen entre les persones i les empreses augmentaria la DA( deixant-la com al principi), però com això actualment no està passant, sinó només serveixen per sanejar el sector la DA decreix perquè el consum i la inversió pujen relativament i doncs la DA queda igualment amb els dos moviments, disminuïda des del 2008.

Relacions amb l'assignatura: ( Gràfic) Demanda agregada ha caigut des de 2008 perquè DA= C + I + DP + ( X-M) i la DP ha caigut amb els diners públics destinats a la banca.



Opinió Personal:

Crec que es una notícia dolenta ja que la caiguda del PIB, i a més a més, degut a la falta de despesa pública és un cop fort per la població espanyola deixant-la amb ménys renda per càpita i amb menys qualitat pel que fa al serveis públics.

Crec que els bancs no deixen de ser empreses privades que es poden enfosar i no passaria res, ja que l'Estat disposa d'un fons de garantia de dipòsit per donar als clients d'un banc enfonsat fins 100.000 euros.

El que passa és que avui en dia el poder econòmic està per sobre del poder polític, influenciant i pressionant a aquest per fer el que els convengui a ells, i amb l'excusa de què els poden fer fluir a les persones a i les PIMES els hi dónen, i personalment, aquests només són per garantir beneficis seus en comptes de recuperar l'economia, ja que encara que diguin que aquests diners són prestats i la DA baixa a curt termini pot ocasionar problemes greus, desencadenant-los a llarg termini.

Així doncs diuen que és totalment normal que l'Estat, és a dir, nosaltres, la població espanyola, siguem els responsables de rescatar-los quan enrealitat no hauria perquè ser així. Sinó mirem Islàndia per exemple. Banquers empressonats.




1 comentari: