Cercar en aquest blog

dissabte, 17 de març del 2012

El deute de totes les autonomies es desboca el 2011

La Vanguardia 16-3-12

El deute públic de les comunitats autònomes va créixer un 17'3% durant el 2011, fins els 140.083 mil·lions d'euros, que equival al 13'1% del PIB, el màxim històric.
A més, el deute de l'Estat va arribar als 559.459 mil·lions d'euros, creixent un 14'6%.
Mentrestant, el dels ajuntaments va romandre pràcticament invariable, caient un 0.03%, un 3'3% del PIB.
En total, el deute públic va créixer un 14'2%, fins el 68'5% del PIB, 8'5 punts per sobre del 60%, que permet la Unió Europea.

Causes: La crisi econòmica, provocada per la falta de demanda agregada, fa que l'Estat no recapti prous ingressos per fer front a les seves despeses, i conseqüentment, aquest pren mesures com les retallades de salaris, plantilles, etc. per disminuir aquest deute, però el que provoca això és que el consum encara baixi més, i així es crea un cicle molt difícil de tallar.

Conseqüències: Per disminuir el deute l'Estat i els governs de les diferents comunitats autònomes seguiran retallant en despesa pública i pujant els impostos per recaptar més diners.
Decreixement del PIB a causa de la disminució del consum per part de les famílies i la despesa pública.

També us deixo un gràfic que mostra l'evolució del deute públic durant els últims anys:


Evolución de la deuda pública y privada de España

Paula V.



1 comentari:

  1. Molt bé Paula. El deute públic és del 68% del PIB, però si mires el gràfic del deute privat (de families i empreses) és molt molt més gran, i seria del 200% del PIB espanyol. Sumant els 2 (privat i públic) vol dir que tenim un problema molt greu.

    ResponElimina