Cercar en aquest blog

dilluns, 30 d’abril del 2012

El INE certifica que la economía cayó un 0,3% en el primer trimestre

El Público 30/04/12

El Banco de España lo confirmó la semana pasada, pero faltaba la confirmación oficial del Instituto Nacional de Estadística. Y la confirmación oficial, irrebatible: España ya ha entrado en recesión al caer el PIB, la economía, un 0,3% en el primer trimestre de 2012. Ya son dos dos trimestres consecutivos de contracción económica: recesión.
El INE explica que el comportamiento de la economía en el primer trimestre es consecuencia de una aportación más negativa de la demanda nacional, compensada parcialmente por una contribución positiva de la demanda exterior.
Según el Banco de España todos los componentes de la demanda nacional siguen en caída: el consumo de los hogares, el gasto de las administraciones públicas y la inversión empresarial y en construcción.

Causes:
 El PIB cau perquè, tal i com explica la notícia, la demanda nacional ha caigut; el consum, la despesa pública, i la inversió. Tot i que l'exportació no ha caigut( sent un factor més del càcul del PIB) no acaba de compensar la caiguda dels altres factors, provocant d'aquesta manera una caiguda del PIB.

Conseqüències:
Si el PIB cau, baixen els preus però alhora vol dir que l'economia està en recessió, ja que el valor dels béns i serveis finals produïts en un temps ha disminuït.
Si l'economia està en recessió augmenta l'atur, hi ha menys inversió...


Relacions amb l'assignatura:
La notícia parla del PIB, tema estudiant a classe el passat trimestre i alhora ens parla dels diferents factors que l'integren segons el mètode de càlcul de PIB de la despesa: PIB = C + I + DP + ( X-M).
També, ens dóna dates de l'INE, institució estudiada a classe.

Opinió personal
He fet aquesta notícia ja que tot i no ser de l'últim tema d'oferta i demanda agregadam'ha semblat interessant mostrar com la nostra economia segueix en recessió amb dades tan fiables com el càcul del PIB.
Crec que és una notícia dolenta, però inevitable ja que les mesures que s'estan prenent des del govern central, i autonòmic per acabar amb la crisi no afovereixen a incrementar cap dels tres factors del PIB del mètode de la despesa.

1 comentari:

  1. La veritat és que sí podries fer el gràfic amb la DA que es desplaça cap a l'esquerra. Molt bona notícia, Andrea.

    ResponElimina