Cercar en aquest blog

dimecres, 25 d’abril del 2012

El Gobierno prevé un ahorro de 10.000 millones en sanidad y educación

La Vanguardia - 9/4/2012


El Gobierno prevé ahorrar más de 10.000 millones de euros recortando en materia de sanidad (7.000 millones) y educación (3.000). El Ejecutivo calcula que el ahorro en Sanidad, a través de medidas para lograr una mayor racionalización del gasto, la eliminación de duplicidades y una mejor eficiencia en la gestión de los servicios públicos, estará en torno a los 7.000 millones de euros, correspondiendo el resto a Educación, según han informado a Europa Press fuentes populares.
Esta fuentes estiman que el recorte en Sanidad será de un 60 o 70% y que se conseguirá con la puesta en marcha de propuestas como una cartera básica de servicios, una tarjeta sanitaria única en toda España, la receta electrónica o una central de compras centralizada.
De hecho, esta última medida podría suponer un ahorro de hasta el 10% de esos 7.000 millones, indican las mismas fuentes. Sin embargo, las medidas no se concretarán hasta finales de abril.
De momento, el Gobierno ha descartado que los ciudadanos vayan a pagar por la asistencia sanitaria y ha precisado que la posible progresividad en función de la renta se está estudiando únicamente para los medicamentos. El gasto farmacéutico en Europa supone el 15% del total del gasto sanitario, mientras en España se eleva al 25%. Por eso el Gobierno pretende disminuir esa cifra, acercándose a las cifras europeas.


CAUSES: Les causes d'aquesta situació són la crisi i el gran deute públic que té el govern actualment. Degut al el desaccelerament del creixement econòmic el govern va provar una política keynesiana (augmentant la despesa pública), però aquesta no va acabar funcionant. Això ha acabat portant a la situació actual on, a més del deute de les empreses privades i les famílies, l'Estat té també un gran deute públic. Per tant, en aquesta situació, el Govern ha de retallar la despesa pública i, entre altres, ha retallat aquests 10.000 milions en educació i sanitat.

CONSEQÜÈNCIES: podem dir que les conseqüències d'aquesta acció són una disminució de la demanda agregada, ja que DA= C + I + DP + ( X-M). Per tant, si la Despesa Pública disminueix, també ho farà la Demanda Agregada. A més, al ser en els àmbits d'educació i sanitat, aquestes retallades probocaran un augment en les desigualtats de la població, ja que la gratuïtat d'aquestes té un efecte igualador en els ciutadans d'un país. També per ser en l'àmbit de l'educació aquestes mesures poden portar a una disminució de la formació en els joves que estiguin estudiant i, per tant, una pèrdua del capital humà del país a llarg termini.

RELACIONS AMB L'ASSIGNATURA: les relacions amb l'assignatura són la disminució de la demanda agregada, ja que DA= C + I + DP + ( X-M). També l'augment de desigualtats, contrari als suposats objectius d'un govern que en teoria intentaria disminuir-les. A més, també trobem una pèrdua o disminució d'un dels sectors de producció: el capital humà.


GRÀFICA:

1 comentari: