“Si yo te debo una libra, tengo un problema; pero si te debo un millón, el problema es tuyo”
Biografia:
John Maynard Keynes va néixer en una família d'universitaris pertanyent a la burgesia victoriana. Va néixer a la ciutat de Cambridge, el 5 de junt de 1883 i morí a Sussex el 21 d’abril de 1946.
Va ser un economista i professor britànic, les seves idees van tenir un gran impacte en el pensament i la política econòmica. És particularment recordat per apostar per una política governamental intervencionista, amb la qual el govern, utilitzant mesures fiscals i monetàries, ajudaria a mitigar els efectes adversos dels cicles econòmics. És reconegut com el pare de la macroeconomia moderna i les seves idees generaren una escola econòmica keynesiana.
Les teories de Keynes van ser tan influents, que tot un subcamp de la macroeconomia anomenada economia Keynesiana avui dia continua desenvolupant i discutint les seves teories i les aplicacions d'aquestes. John Maynard Keynes es va interessar en diversos camps de la cultura i fou una figura central de l'anomenat grup de Bloomsbury, conformat per prominents artistes i escriptors del Regne Unit.
Les seves obres més destacades varen ser:
• Considerat com un dels més importants teòrics de l'economia del s. XX, va ser un dels actors principals dels acords de Bretton Woods
• Teoria general de l'ocupació, de l'interès i de la moneda (1936)
• És l’autor d’un llibre conegut sobre el Tractat de Versalles titulat Les Conseqüències Econòmiques de la Pau publicat l’any 1919
• Two Memoirs publicat (1949)
• Sense contar altres llibres i tots els articles que va fer a diferents diaris durant la seva vida
- Dos llibres destacats els va escriure en francès:
• Théorie générale de l'emploi, de l'intérêt et de la monnaie
• La pauvreté dans l'abondance Aportacions.
Les principals aportacions de Keynes, estan resumides en les seves dos teories:
- En la seva obra principal, Teoria general de l'ocupació, l'interès i els diners, Keynes va escriure les seves opinions pel que fa a l'ocupació, teoria monetària, i el cicle de comerç, entre d'altres temes. La seva obra dedicada a l'ocupació s'oposava a tot el que els economistes clàssics havien ensenyat. Keynes deia que la causa real de la desocupació era l'insuficient despesa en inversió. Ell creia que la quantitat de treball lliurada és diferent quan el decrement en els salaris reals (el producte marginal del treball) es deu al decrement del salari monetari, que en el cas quan es deu a un increment del nivell de preus, assumint que el salari monetari es mantingui constant.
- Teoria dels diners va dir que els estalvis i inversió estaven determinats en forma independent. La quantitat destinada a estalvi tenia poc a veure amb les variacions en les taxes d'interès que al seu torn tenien poc a veure amb el que es destinava a inversió. Keynes va pensar que els canvis en la quantitat destinada a estalvi depenien en la predisposició per consumir que resultava de canvis incrementals, marginals, a l'ingrés. Per tant, la quantitat destinada a inversió estava determinada per la relació entre la taxa esperada de retorn sobre la inversió i la taxa d'interès.
Una anècdota que ens va deixar Keynes, el gran economista que tanta influencia havia tingut en el món occidental, van ser les seves últimes paraules abans de morir:
- “Tant de bo hagués begut més champagne!”
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada