Aquí us deixo dues gràfiques que m'han semblat interessants.
La primera mostra l'economia submergida a les diferents Comunitats Autònomes segons el percentatge del PIB, el PIB en milions d'euros i el frau laboral en milions d'euros (les dades són de 2011). Com podem veure, el percentatge de PIB submergit és en mitjana del 23,3% i Catalunya està una mica per sota amb el 22,3%. Tot i això, al tenir un PIB més gran, Catalunya es posa a la primera posició de la llista si ho mesurem en milions d'euros.
Les causes d'aquesta situació són múltiples. Per una banda hi ha totes aquelles persones que es volen estalviar els impostos que haurien de pagar a l'Estat, els empresaris que s'estalvien la seguretat social dels seus empleats, persones "sense papers", activitats il·legals no registrades, etc.
Totes aquestes situacions que ja es donen en un període de creixement econòmic es veuen incrementades en una crisi. Això explica que tantes persones a l'atur puguin viure i que, amb un 22,85% d'atur al 4rt trimestre de 2011 encara no hi hagi hagut una revolució social amb un impacte més fort que el 15-M.
Com a conseqüència de l'economia submergida, l'Estat deixa d'ingressar impostos i això també redueix les sees possibilitats d'inverssió i subvenció. Per tant, té un resultat negatiu.
Per últim també deixo aquí una gràfica que mostra els percentatges d'economia submergida a Europa el 2010. Podem veure com Espanya està en la tercera posició amb un 19,8% (per darrera de Grècia i Itàlia i una dècima per sobre de Portugal).
PD: al tractar-se d'economia submergida les dades són difícils d'obtenir i, per tant, irreals. Per això cal veure aquestes gràfiques com una estimació de la realitat i no com a dades absolutes.
Molt interessant Maria! Si això és veritat.... una manera de combatre el gran dèficit fiscal seria perseguir aquesta economia submergida per recaptar més. Quina és la font d'aquesta informació? Sempre heu de donar-la.
ResponEliminaBé, la primera gràfica és d'una font anònima (Gestha) i el mapa d'Europa té com a font Friedrich Schneider (Universitat de Linz). En el cas de les dades d'atur, són extretes de l'EPA i, en el cas del text, la font sóc jo.
ResponEliminaGràcies Maria, molt completa la notícia!
EliminaVale que l'economia submergida és gran...però hi ha gent a l'atur que no es mou i no es mou perquè no vol. En la societat actual em crec perfectament que tot i un 23% de persones aturades no hi hagi hagut encara una revolució social.
ResponEliminaLa televisió, la comoditat, l'esperança d'un govern mentider...
Estic d'acord!
Elimina